Hall of Fame

Hall of Fame 100 jaar biologie
We zijn op zoek naar de 100 beste uitvindingen uit 100 jaar biologie. Want het Vakblad voor Biologen - de voorloper van Bionieuws - bestaat namelijk 100 jaar. 
Van 1919 tot en met 2019 aan (uit)vindingen in de biologie.

Heb jij een (uit)vinding die niet in deze lijst mag ontbreken?
Vul dan het volgende formulier in: https://forms.gle/EtdaNx1mLvzxPgdt7

Met dank aan onze NIBI leden zijn al vele (uit)vindingen verzameld.
Check hier de gehele lijst en kijk of de (uit)vinding die jij tof vindt erbij staat:
https://tinyurl.com/100jaarbiologie 

Hieronder een greep uit de groslijst met 100 beste (uit)vindingen uit 100 jaar biologie:

1921 – Ontdekking van insuline

Frederick Banting en Charles Best vinden een manier om insuline uit de alvleesklier van honden en kalveren te gebruiken voor de mens. In hetzelfde jaar vindt de eerste behandeling van diabetes met insuline plaats.
https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-in-het-algemeen/geschiedenis-van-diabetes

1928 – Het eerste antibioticum: penicilline
De Britse arts en microbioloog Alexander Fleming ontdekt dat de schimmel Penicillium een bacteriedodende stof afscheidt. Deze stof, door Fleming penicilline genoemd, is later van groot belang tijdens de Tweede Wereldoorlog.
https://historiek.net/penicilline-alexander-fleming/1413/

1941 – Idee voor klittenband
Niet de Amerikaanse Ruimtevaartorganisatie NASA, maar de Zwitserse ingenieur George de Mestral heeft het klittenband uitgevonden. Na wandelingen met zijn hond vond hij meerdere klitten op zijn kleding. Tijdens het bestuderen van deze zaden onder de microscoop zag hij vele kleine haakjes die hem op het idee brachten.
http://www.bionischevrouw.nl/klittenband-bestaat-dankzij-een-wandeltocht-in-de-alpen/

1953 – Structuur van DNA opgehelderd
Met behulp van eerdere onderzoeken naar DNA en een x-ray van Rosalind Franklin ontdekken Watson en Crick dat DNA een dubbele helixstructuur heeft. Deze doorbraak heeft onder meer geleid tot genetisch gemodificeerd eten, pre-natale screening op erfelijke ziektes en het ontwerpen van een medicijn tegen aids.
https://www.nemokennislink.nl/publicaties/dna/

1962 – Anticonceptiepil
Het bedrijf Organon uit Oss was een van de eerste die de veelverkochte pil Lyndiol op de markt bracht, gebaseerd op een vrouwelijk vruchtbaarheidshormoon. Destijds werd de pil verkocht onder het mom dat de pil hielp tegen een onregelmatige cyclus; tot 1969 was het namelijk verboden openlijk voorbehoedsmiddelen te verkopen.
https://www.nemokennislink.nl/publicaties/de-pil--2/

1978 – Eerste IVF baby
Alweer 41 jaar wordt Louise Joy Brown dit jaar. Zij is de eerste baby die doormiddel van in vitro fertilisatie “gemaakt” werd. Door het eitje te bevruchten buiten de baarmoeder en hierna terug te plaatsen zijn sinds 1978 vele baby’s geboren. De eerste IVF baby in Nederland werd geboren in 1983.
https://www.anderetijden.nl/aflevering/504/IVF-in-Nederland

1983 – PCR
Kary Banks Mullis is de bedenker van de polymerasekettingreactie (PCR). Met deze methode kan DNA worden vermenigvuldigd. De methode bestaat uit 3 stappen: denaturatie, hybridisatie en elongatie. Belangrijk voor PCR is Taq polymerase, ontdekt in 1976, omdat deze hittebestendig is. Voorbeelden van het gebruik van PCR zijn forensisch onderzoek, het aantonen van ziekteverwekkers of bij verwantschapsonderzoek.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kary_Mullis

1990 – Stier Herman
Een project om dieren medicijnen te laten maken in hun melk. Daar kwam Stier Herman bij toeval uit voort. Van de twee kalveren die uiteindelijk transgeen bleken, had alleen Herman het lactoferrine-gen. Herman was dus de eerste genetisch gemodificeerde stier ter wereld en zorgde hiermee voor veel discussie.
https://www.nemokennislink.nl/publicaties/toevalstreffer-van-project-p796/

2005 – Koolmeesonderzoek
Uit onderzoek van Marcel Visser blijkt dat koolmezen voorlopig klimaatbestendig zijn. Doordat de sterfte van koolmeesjongen dichtheidsafhankelijk is, zijn er aan de start van het nieuwe broedseizoen toch evenveel vogels. Dit mechanisme zorgt dan eventueel toch voor voldoende tijd voor de koolmees om zich aan te passen aan de veranderende temperatuur door vroeger te gaan broeden.
https://dekennisvannu.nl/site/artikel/Koolmezen-voorlopig-klimaatbestendig/6643

2012 – CRISPR-cas
Misschien wel de microbiologische ontdekking van de afgelopen jaren. Met de CRISPR-cas methode kan DNA heel precies gemodificeerd worden. Dit heeft onder andere gezorgd voor hoorn-loze koeien, muizen en ratten die gebruikt worden als ziektemodellen en ziektebestendige rijst. Er wordt nog steeds veel onderzoek gedaan met CRISPR-cas en dit zou in de toekomst kunnen leiden tot varkens die orgaandonor zijn of het uitroeien van malaria.
https://dekennisvannu.nl/site/artikel/Wat-is-CRISPR-Cas-en-waarom-is-het-revolutionair/8016

2012 – heden The ocean Cleanup
Overal plastic. Dat is wat Boyan Slat om zich heen zag in 2012 tijdens het duiken in Griekenland. Hij vond het vreemd dat nog niemand wat aan het plastic probleem deed. Dus besloot hij een oplossing te gaan zoeken: een 600 meter lang drijvende barrière. In 2016 is het eerste prototype getest in de Noordzee. In 2020 wil The ocean Cleanup het project vergroot hebben tot alle 60 systemen die de plasticsoep in de Noordelijke Grote Oceaan gaan vangen.
https://www.theoceancleanup.com/

Klittenband

Structuur van DNA

De pil

In-vitrofertilisatie

Stier Herman

Koolmeesonderzoek