Dierentuin BioBlitz 2024
20 mei - 27 mei

Doe mee met de Dierentuin BioBlitz en ga tijdens je dierentuinbezoek ook eens op zoek naar Nederlandse planten en dieren!

Iedereen

Welke dieren en planten kom jij allemaal tegen als je in een dierenpark rondloopt? Ongetwijfeld gave soorten zoals flamingo’s, capibara’s en reuzenwaterlelies. Maar er zijn ook hele gewone soorten te vinden die je ook in de rest van Nederland kan tegenkomen. Denk bijvoorbeeld aan de blauwe reiger, de grote brandnetel en de kruisspin. We dagen je uit om tijdens je volgende dierentuinbezoek ook eens naar deze soorten op zoek te gaan!

BioBlitz

Samen met Waarneming.nl organiseren we dit jaar een Dierentuin BioBlitz. Tijdens een BioBlitz gaan waarnemers gedurende een vastgestelde tijdsperiode op zoek naar zoveel mogelijk wilde soorten in een bepaald gebied. Tijdens de Week van de Biologie -van 20 tot 27 mei- worden alle waarnemingen van wilde Nederlandse soorten in deelnemende dierenparken geteld en live met elkaar vergeleken op de pagina van de BioBlitz. Alle waarneming ingevoerd op de juiste locaties en binnen de juiste tijd tellen automatisch mee. Wij zijn benieuwd welke soorten er allemaal te vinden zijn, doe je mee?

Deelnemende dierentuinen

De dierenparken die dit jaar meedoen met de BioBlitz zijn ApenheulARTISBurgers’ ZooDiergaarde Blijdorp en Vogelpark Avifauna.

Meedoen

Iedereen kan deelnemen aan deze BioBlitz, het maakt niet uit hoeveel soortenkennis je al bezit. 

  1. Maak een account aan op waarneming.nl.  
  2. Download de app ObsIdentify  
  3. Koppel je waarneming.nl account aan ObsIdentify en geef de app toegang tot je locatie.
  4. Maak met de app foto's van wilde soorten die je tegenkomt in de deelnemende dierentuinen en identificeer ze. 
  5. Klik na identificatie op upload zodat je waarneming geregistreerd wordt op waarneming.nl Deze telt automatisch mee voor de BioBlitz.

Je kunt je foto's ook uploaden via waarneming.nl. Lees hier hoe je dat moet doen. 

ObsIdentify herkent meer dan 22.000 soorten dieren, planten en schimmels. Door waarnemingen in te voeren, help je mee om kennis over de natuur te verzamelen. Je wordt beloond met informatie over de soorten die je invoert en ontvangt daarnaast tips om meer soorten te vinden. Met deze app op je telefoon, zit je dus goed! In de app zijn ook challenges te vinden. Dit is iets anders dan een BioBlitz. De pagina van de Dierentuin BioBlitz is niet beschikbaar in de app, alleen via de website, maar waarnemingen gedaan via de app, tellen wel mee voor de BioBlitz.

ObsIdentify herkent alleen wilde dieren en planten. Experimenteer daarom niet met gekke selfies of artistieke foto’s van andere mensen, huisdieren, kamer- of tuinplanten, wanneer je de app voor het eerst gebruikt. Voeg ook geen waarnemingen van dierentuindieren toe. Deze komen van nature niet in Nederland voor.

Zoekkaart

Wij hebben een herkenningskaart gemaakt met daarop dertig wilde Nederlandse dieren en planten die je ook in de dierentuin kan spotten. Deze kaart wordt tijdens de Week van de Biologie uitgedeeld in ARTIS, Burgers' Zoo, Diergaarde Blijdorp, Dierenpark Amersfoort en Vogelpark Avifauna. De kaart kan je gebruiken tijdens de BioBlitz, maar natuurlijk ook daarbuiten. Neem ‘m mee naar huis en ontdek welke van deze soorten bij jou in de buurt wonen! De oplage is beperkt, dus wees er snel bij. 

 

Tijd & plaats


20 mei - 27 mei -
Deelnemende dierentuinen

Organisatie door NIBI i.s.m. Waarneming.nl

Contact: Nienke Prins
Meer informatie: Website