Wetenschapsnieuws

De wetenschappelijke ontdekkingen rondom SARS-CoV-2 en covid-19 volgen elkaar in rap tempo op. Op deze pagina houden we een overzicht bij van recent, relevant en betrouwbaar onderzoek, en andere aanverwante zaken. Tips? Mail naar redactie@bionieuws.nl

 

Inhoud
Vaccin, medicatie en testen
Verspreiding
Viruswerking
Recente publicaties op PubMed
Getroffen onderzoekers

 

Vaccin, medicatie en testen

 

Amazon en bioinformatici bundelen computertechnologie om potentiële coronatherapieën op te sporen (Persbericht  Institute for Research in Biomedicine Barcelona, 3 april)
Het doel is om met kunstmatige intelligentie een medicijndatabase te genereren met daarin alle gepubliseerde resultaten gerelateerd aan de behandeling van covid-19.

 

University of Pittsburgh meldt kandidaatvaccin tegen corona dat werkt in muizen (EBioMedicine, 2 april)
Mogelijk is het vaccin al binnen een jaar eenvoudig via een pleister toepasbaar op mensen.

 

Maastrichtse bedrijf PathoFinder lanceert coronatest die binnen 2 uur besmetting kan vaststellen (Persbericht Brightland Maastricht Health Campus, 2 april) 
PathoFinder verwacht enkele duizenden corona testen te gaan leveren in de komende weken.

 

Vaccinkandidaat voor corona gemeld, waarmee uiterlijk in september klinische studies starten (Persbericht Johnson & Johnson, 30 maart)
De vaccinkandidaat gaat versneld ontwikkeld worden ten opzichte van reguliere vaccins.

 

 

Terug naar inhoudsopgave

 

Verspreiding

 

'Exitstrategie voor corona kan zo één tot twee jaar duren’, menen infectieziektenexperts (NRC Handelsblad, 5 april)
Er is nog geen uitweg bedacht uit deze crisis. Wetenschappers denken nu met het RIVM mee over een exitstrategie voor de pandemie. 

 

Schoolsluiting leidt in de VS tot verlies van 1 op de 7 zorgmedewerkers in de frontlinie tegen corona, blijkt uit modelonderzoek (Lancet Public Health, 3 april)
Schoolsluiting vermindert virusverspeiding, maar moet zorgvuldig afgewogen worden tegen het potentiele verlies van zorgmedewerkers die vanwege de kinderen thuis moeten blijven.

 

LUMC lanceert COVID Radar-app om onderzoeksdata over verspreiding coronavirus te verzamelen (Persbericht LUMC, 3 april)
Hiermee willen ze zicht krijgen op hoe de epidemie zich ontwikkelt, wie er grotere risico’s loopt, wat het effect van social distancing is en waar en wanneer ze een zorgvraag kunnen verwachten.

 

Informatici van Cornell en Eurocom lanceren geautomatiseerde factchecker voor statistische coronaclaims in Engels en Frans (CoronaCheck, vanaf 2 april)
Verifieert statistieke claims over de verpreiding en effecten van SARS-CoV-2 met data van officiele bronnen.

 

 

Terug naar inhoudsopgave

 

Viruswerking

 

Patiënten met milde coronavirusbesmetting (n=9) blijken in de eerste week al veel virusdeeltjes te verspreiden, melden Duitse onderzoekers (Nature, 1 april)

 

Publicatie kristalstructuur van de receptoren waarmee het coronavirus aan humane cellen bindt (Nature, 30 maart)


Lifelines-wetenschappers starten grootschalig onderzoek naar risicofactoren voor nieuwe coronavirus in Noord-Nederland  (Persbericht UMCG, 30 maart)
Om zowel erfelijke als omgevingsfactoren op te sporen die mede bepalen of iemand ernstig ziek wordt van het nieuwe coronavirus of juist milde klachten ontwikkelt, start deze week in Noord-Nederland een grootschalig onderzoek.

 

Centre for Genomic Regulation in Barcelona lanceert internationale rna-databank voor het nieuwe coronavirus (Persbericht CGR, 27 maart)
De nieuwe, vrijtoegankelijke databank kan door onderzoekers over de hele wereld worden gebruikt om in kaart te brengen hoe SARS-CoV-2 groeit, muteert en eiwitten maakt.

 

 

Terug naar inhoudsopgave

 

Recente publicaties op PubMed


 

Terug naar inhoudsopgave

 

Getroffen onderzoekers


 

Terug naar inhoudsopgave