mini-wetenschapsfestival

Mini-wetenschapsfestival Hortus Leiden
Ben je tussen de 8 en 13 jaar? En hou je van proefjes en biologie? Kom dan zaterdag 5 oktober naar de Hortus in Leiden voor het gratis mini-wetenschapsfestival. Met workshops en poffertjeslezingen van Leidse wetenschappers. Neem je ouders mee.

  • Schrijf je direct in (of scroll naar het inschrijfformulier hieronder)


Er is plek voor 100 kinderen, dus geef je snel op!
De entree voor kinderen en ouders die het mini-wetenschapsfestival bezoeken is gratis, maar je moet je wel even aanmelden via de website om je gratis tickets per mail te ontvangen.
Kinderen ontvangen gratis poffertjes en limonade.

Rondleidingen

  • Planten op de evolutiebrug
  • 'Honderdjarigen in de Hortus'. Hoe ging het er 100 jaar geleden aan toe?

Speurtocht naar vleesetende planten

Workshops

  • Wetenschappelijk tekenen
  • DNA isoleren
  • Ontwerp je eigen alien: Wat is leven? Hoe ontstaat het? Hoe zouden aliens op verschillende planeten eruit kunnen zien? In deze workshop onderzoeken we waarom het nog niet zo makkelijk is om een planeet te vinden waar je op kunt wonen en ontwerp je je eigen alien.


Poffertjeslezingen van

  • Paul Kessler - Hortus botanicus Leiden

Planten als voorbeeld
Deze lezing sluit aan bij het thema ‘Inspiratie uit de Natuur’ en gaat onder andere over Bio-Imitatie (het nadoen van de natuur), waarbij er verschillende uitvindingen worden besproken die uit de natuur zijn afgekeken/nageaapt. Paul vertelt bijvoorbeeld over het Lotuseffect, een effect dat plaatsvindt als er water of vuil op het blad van de lotus terechtkomt: het trekt niet in blad, maar blijft als een ronde druppel liggen. Tijdens deze lezing bekijken kinderen een filmpje van het Lotuseffect om het verhaal nog beter te snappen. Verder zien wij om ons heen steeds vaker de natuur terugkomen in een andere vorm, zoals in het interieur of in de patronen van kleding. Paul zal vertellen over dit soort producten, die de natuur als inspiratiebron gebruiken.

  • Gabriël Olthof en Liselotte Rambonnet – Plastic Spotter

Plastic in de Leidse grachten
We kennen tomatensoep, erwtensoep en kippensoep maar ken je ook de plasticsoep? Inmiddels hebben veel zeedieren hun maag er vol van. En ook wij krijgen wekelijks ongeveer één bankpas aan plastic binnen. Of het schadelijk is wordt nog onderzocht. Wel weten we dat 80% van de ingrediënten van deze plasticsoep van land afkomstig is: pakjes chocomel, blikjes cola, menukaarten van het terras, confetti en bekertjes van feestjes en plastic tasjes van de markt. De plasticsoep begint dus eigenlijk al in Leiden. Hoeveel plastic ligt er in de Leidse gracht en hoeveel hiervan komt in zee terecht? En hoe ruikt die plasticsoep? Gabriël en Liselotte vertellen je alles over de Leidse plasticsoep en hoe jij dit als Plastic Spotter kan onderzoeken en tegengaan.

  • Bart Grob - Rijksmuseum Boerhaave

We gingen op gorillajacht...
Stel, je bent ontdekkingesreiziger in de 19e eeuw en je loopt in het oerwoud in Afrika. Je hoort daar van dorpelingen die op jacht gaan naar een mysterieus dier. Je besluit om mee te gaan en wat je voor je ogen ziet gebeuren is zo wonderlijk dat je meteen weet, dit moet de rest van de wereld weten! Uit de bosjes komt een harig monster, dat op een mens lijkt maar het niet is. Het wordt gevangen en jij bent de eerste onderzoeker die een levende gorilla ziet. Dat was in die eeuw zo bijzonder dat het dier werd opgezet en naar Europa eb Amerika werd verscheept om daar tentoongesteld te worden. De Franse dokter Auzoux, die bekend was om zijn modellen van papier-mache hoorde hiervan en besloot om met de echte botten een model van een gorilla te maken. Meer dan 150 jaar later gingen conservatoren van Rijksmuseum Boerhaave op een avontuurlijke jacht naar dit bijzondere model. In de lezing verteld conservator Bart Grob hoe dit model uiteindelijk in het museum terecht kwam. 

  • Koos Biesmeijer - NaturalisDownloads

Mini-wetenschapsfestival