Zet je zintuigen aan het werk
25 mei -

Hoe goed kan jij proeven, ruiken, voelen? Zet een proefjescarrousel op en experimenteer met je zintuigen!

Iedereen

Hoe goed kan jij proeven, ruiken, voelen? Zet een proefjescarrousel op en experimenteer met je zintuigen!

Laat iemand dingen proeven met een blinddoek op. Kan diegene goed proeven wat er in zijn of haar mond zit? Dit proefje kun je ook uitbreiden om de samenwerking tussen je tong en je neus te onderzoeken. Laat een geblinddoekt persoon en met zijn neus dicht oranje limonade en rode limonade proeven. Proeft hij of zij het verschil? En wat als je in het ene glas wat azijn doet, en in het andere niet?

En wat voor invloed hebben je ogen eigenlijk op je smaak? Doe wat vanillevla in een ondoorzichtige beker. Maak een dikke schijf aluminiumfolie die precies in de beker bovenop de vanillevla past, en maar een gaatje in het midden. Leg de aluminiumplak op de vanillevla en steek een rietje door het gaatje. Schenk nu de rest van de beker vol met chocoladevla. Geef de beker aan je proefpersoon. Proeft hij of zij vanillevla? Of chocoladevla?

Ook tast is een heel leuk zintuig om mee te experimenteren. Teken eens iets op papier en laat anderen raden wat je aan het tekenen bent. Dat gaat toch een stuk lastiger dan als je kan zien wat je aan het doen bent! Of plak een A4-tje op iemands rug en teken hier stukje voor stukje iets op. Laat degene met het papier op de rug je bewegingen stapje voor stapje natekenen op een papiertje op de muur. Lijken de twee tekeningen op elkaar?

Ook nog een leuk proefje met je oren doen? Kijk dan hier.

Tijd & plaats


25 mei - -
Thuis,