Verveel je je rot?
26 mei - 01 juni

Bij dit eenvoudige experiment heb je alleen wat etensresten en geduld nodig. Voedsel klaar? Rotten maar!

Iedereen

Bijna iedereen heeft wel een een nectarine iets te lang op de fruitschaal laten liggen, of een oude, beschimmelde boterham onderuit zijn tas gevist. Het eten dat wij eten is ook een lekker hapje voor menig schimmel en bacterie. Hoewel het niet aan te raden is om bedorven voedsel op te eten, is het verrottingsproces wel heel fascinerend om naar te kijken!

Je kunt verschillende stukjes voedsel gebruiken om te laten verrotten, denk aan een stukje boterham, een stukje perzik of bijvoorbeeld een biscuitje. Probeer het stukje eten zo schoon mogelijk te bereiden zodat je de proef zo min mogelijk beïnvloedt. Dan is het een kwestie van wachten. Welk voedsel bederft het eerst? Sluit een weddenschap af met je huisgenoten. Misschien durven jullie zelfs te voorspellen hoe het bederf merkbaar wordt. Denk je dat de bacteriën het eerst zijn (te merken aan een vieze geur)? Ga je zwarte stipjes zien? Of blauwe pluizige schimmel? Of vergelijk bijvoorbeeld plakjes banaan met een hele banaan. Je kunt ook een stuk boterham in verschillende omstandigheden laten liggen (bijvoorbeeld vochtig en droog, koud en warm) en wedden welke omstandigheden het beste zijn voor het bederf.

Hoewel je niet meteen dood gaat van een beetje schimmel is het wel verstandig om enigszins op te letten. Let erop dat er bijvoorbeeld geen huisdieren bij het voedsel kunnen en zorg ervoor dat het voedsel niet open en bloot ligt (want dan kunnen de sporen van de schimmels zich makkelijk verspreiden en andere etenswaren laten bederven). Een sealgripzakje is bijvoorbeeld handig om het eten in te doen. En het belangrijkste: eet het voedsel niet op na het experiment (maar dat had je hopelijk al bedacht).

Tijd & plaats


26 mei - 01 juni -
Thuis,