Op de snijtafel: het oor en meer
30 september - Utrecht

Waarom hoor je soms geluiden die er niet zijn? Hoe werkt je intuïtie? Met psychiater prof. Iris Sommer en anatoom prof. Ronald Bleys.

Iedereen

Mooie muziek, goede gesprekken, het geruis van verkeer: onze omgeving komt voor een groot deel tot leven via onze oren. Veel en constant geluid, maar ook stilte, beïnvloedt je fysieke en mentale gezondheid. Soms horen we dingen die er niet zijn. Denk aan de deurbel die je hoort maar niet gaat of aan je ringtone terwijl je telefoon op stil staat. Of extremer: oorsuizen en het horen van stemmen. Waar komen deze ‘fantoomgeluiden’ vandaan? En waarom ervaren we geluid niet allemaal op dezelfde manier?

In de snijzaal van het Anatomiegebouw begeleiden psychiater prof. dr. Iris Sommer (RUG) en anatoom prof. dr. Ronald Bleys (UMC Utrecht) je door het labyrint van ons oor, van het slakkenhuis tot de kristallen van het evenwichtsorgaan. Daarnaast zal Sommer, die het boek 'De zeven zintuigen' schreef, ook een aantal minder bekende zintuigen bespreken. Zoals gevoel: van propriocepsis - het voelen waar een lichaamdeel is in de ruimte - tot erotische aanrakingen. Als laatste gaan we het hebben over het zesde zintuig, oftewel de intuïtie. Waarom heb je soms een voorgevoel van wat er gaat gebeuren? Of beter gezegd: waarom weet je soms wat er staat te gebeuren? En moet je hierop vertrouwen?

Aanmelden is niet nodig. Let op: vol = vol 

Tijd & plaats


30 september 20:00 - 21:30
Bekkerstraat 141, Utrecht

Organisatie door Studium Generale Universiteit Utrecht

Contact:
Meer informatie: Website