Maak je eigen DNA zichtbaar
25 mei -

In je cellen zit DNA. En jouw DNA is uniek! Wist je dat je je DNA heel makkelijk zichtbaar kunt maken?

Iedereen

Wist je dat in je cellen wel twee meter DNA zit opgerold?

 

Voor dit proefje heb je nodig:

Twee glazen of kopjes

Een theelepel

Een klein potje of buisje met dop (of een reageerbuisje met dop)

Afwasmiddel

Zout

70% ethanol (verkrijgbaar bij de drogist); die moet goed koud zijn!

 

Vul een van de glazen met 50-100 ml water. Los daarin een halve theelepel zout op. Voeg dan drie druppels afwasmiddel toe en roer.

Spoel je mond goed met een slokje water. Niet doorslikken! Spuug dit uit in het andere, lege glas. Doe een theelepel van dit spuug in het kleine potje of reageerbuisje.

Voeg een halve theelepel van het zout-afwasmiddelmengsel bij je speeksel in het potje of reageerbuisje. Schud dit goed. Voeg dan een theelepel ijskoude ethanol toe. Zie je een soort 'wolkje' drijven? Dat is je DNA!

 

Door je mond te spoelen met water, zorg je ervoor dat er cellen uit de binnenkant van je mond loskomen. Hier zit je DNA in, om precies te zijn in de kern van je cel. Om je cel, en om je celkern, zit een vettig laagje, een membraan. Dit membraan maak je kapot met het afwasmiddel. Daardoor kan je DNA uit je cellen. Het zout zorgt ervoor dat je DNA, dat stevig opgerold zit, een beetje 'uitgepakt' wordt. De ethanol zorgt er vervolgens voor dat je DNA 'neerslaat', oftewel gescheiden wordt van de rest van het materiaal uit je cellen. Dat neergelagen DNA is te zien als een wolkje.

 

Tijd & plaats


25 mei - -
Thuis,