Fotowedstrijd ‘invloed van de mens op de natuur’
22 april - 29 mei

Fotografeer het belangrijkste, zorgwekkendste, gekste of mooiste effect van de mens op de natuur en maak kans op te gekke prijzen!

Iedereen

Van zwerfafval en mondkapjes in vogelnesten tot insectenhotels en een deurbel voor vissen. Met de komst van de mens heeft Moeder Natuur een drastische verandering doorgemaakt. Maar wat is de invloed van de mens op de natuur precies? Om deze vraag te kunnen beantwoorden hebben we jullie hulp nodig. Het NIBI organiseert voor de Week van de Biologie een fotowedstrijd met het thema 'de invloed van de mens op de natuur'. 

Wat is volgens jou het belangrijkste, zorgwekkendste, gekste of mooiste effect? Leg het vast en stuur je foto – en eventuele motivatie (max. 200 woorden) – in vóór 29 mei 2023. Dat kan via Facebook of Instagram (@instituutvoorbiologie) of door te mailen naar weenink@nibi.nl*.

*De foto van de McFlurry egel is van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. De McFlurry egel is onderdeel van hun tentoonstelling 'dode dieren met een verhaal'. [Erinaceus europaea, verdronken volwassen mannetje, Rotterdam-IJsselmonde, mei 2007; schenking Vogelklas Karel Schot (NMR 9990-02576)]

* Door deelname aan de wedstrijd geef je het Nederlands Instituut voor Biologie toestemming om jouw ingestuurde foto te gebruiken op onze website en sociale-mediakanalen, uiteraard met naamsvermelding.

De jury
Alle inzendingen zullen worden beoordeeld door een jury van experts. De jury bestaat uit Auke-Florian Hiemstra, Johan van der Wielen en Thirza Weenink.

Auke-Florian Hiemstra is bioloog en onderzoeker bij Naturalis. Hij bestudeert onder andere het gebruik van zwerfafval in vogelnesten. Daarnaast fotografeert hij graag met zijn Pentax middenformaat. Zijn werk verscheen onder andere in National Geographic, CNN en The Guardian, en hij behaalde de shortlist van 'Wildlife Photographer of the Year'. Hiemstra: "Als biologen schrijven we publicaties en rapporten over de impact van de mens op de natuur, maar soms kan een foto zo'n verhaal veel beter vertellen."

Johan van der Wielen is natuurfotograaf. Met zijn foto's neemt hij je mee in zijn verhaal. Hij werkt met name in de Nederlandse of Scandanavische natuur. Ook organiseert Johan fotografieworkshops en -reizen. Van der Wielen: “Het thema zorgt voor herkenbaarheid en betrokkenheid. Een foto van de natuur alsof er nooit enig mens op aarde heeft rondgelopen is mooi, maar zal uiteindelijk weinig zeggen. Juist door de mens, of het menselijke aspect, in de foto mee te nemen kun je risico’s maar ook kansen laten zien. Op deze manier kan je als (natuur)fotograaf bijdragen aan bewustwording van ons natuurrijkdom en mensen ervan bewust maken van de waarde van natuur.”

Thirza Weenink is bioloog en stagiaire bij het NIBI, waar ze projectleider van de Week van de Biologie is. Ze deelt haar passie voor biologie met wie maar luisteren wil!

Wat kun je winnen?
  • De winnende foto zal in Bionieuws (het vakblad voor biologen) verschijnen. De maker ontvangt deze editie van de krant uiteraard in de brievenbus. Naast deze eeuwig roem verdient de winnaar nog andere mooie prijzen, zoals een prijzenpakket van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam (met onder andere vrijkaartjes, zodat je de McFlurry egel in het echt kunt bewonderen). Ook win je een - door evolutiebioloog Menno Schilthuizen gesigneerd - exemplaar van het boek 'Wie wat bewaart' waarin hij je samen met Nederlands bekendste bioloog Freek Vonk meeneemt in de bijzondere historie van Naturalis. 
  • Voor de tweede plek hebben we vrijkaartjes voor Naturalis, en een door jurlid Auke-Florian Hiemstra gesigneerd exemplaar van zijn boek 'Perronpapegaaien en krekelcriminelen'
  • Voor de derde plek is er een verrassingspakket van de bijenstichting en het boek 'Huisgenoten' van Aglaia Bouma. Aglaia Bouma laat je met de nodige dosis humor en grote kennis van zaken zien met wat voor soort insecten je allemaal samenwoont! 'Huisgenoten' zal je kijk op de onterect impopulaire insecten voorgoed veranderen.

Deze wedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door: het Natuurhistorisch Museum RotterdamMenno Schilthuizen, Naturalisde Bijenstichting, en Uitgeverij Atlas contact.

Tips van de jury
Hiemstra: "Wat foto's veel beter kunnen dan een wetenschappelijke publicatie is een emotie overbrengen. Een foto moet een verhaal vertellen dat de kijker raakt."

Van der Wielen: "Ik hoef geen perfect beeld te zien maar wil graag een fotograaf zien die zijn best heeft gedaan een verhaal te vertellen, een boodschap over te brengen, een visie te hebben. Maak foto’s van onderwerpen die je aan het hart gaan, overtuig anderen met je verhalen en laat zien hoe jij de invloed van mens op natuur ervaart."

Weenink: "Leg iets vast wat we niet dagelijks zien, zorg voor een verrassende factor in jouw foto!"

Tijd & plaats


22 april - 29 mei -