De grote 'voetenvoelquiz'
25 mei -

Test de gevoeligheid van je voeten!

Iedereen

 

Hoewel we al een tijdje geen handen meer schudden, blijven je handen toch een tastorgaan. Mensen hebben een ongekend fijne motoriek en zeer gevoelige handen. Maar zijn je voeten ook zo gevoelig? Tijd om daarachter te komen!

Verzamel allerlei materiaal om te voelen. Denk aan een stukje mos, gras, grindtegel, potgrond… blinddoek de ‘proefpersoon’, zet hem of haar op een stoel, en voelen maar! Kun je voelen wat je onder je voeten hebt? En voel je bijvoorbeeld het verschil tussen nat en droog zand? Kun je voelen hoe groot iets is?

Je kunt ook de motoriek van je voeten testen door je naam met een stokje tussen je tenen in het zand te schrijven. Of maak een tekening op dezelfde manier.

 

Robin Captijn van voet-specialist.nl:

"Het wortelstelsel van de boom lijkt op onze voeten. De boom staat met zijn wortels in de aarde voor stabiliteit bij de mens zijn dat de voeten. Wij kennen het gezegde aan de grond genageld staan."

Hoe zit het nou met eelt onder je voeten? Op Nemo Kennislink staat uitleg over een interessant onderzoek daarnaar:

"Hoe meer eelt onder je voet, hoe minder je nog voelt waar je loopt, zou je zeggen. Die vlieger gaat toch niet op. Met een dikke eeltlaag kunnen voeten gewoon input van de ondergrond ontvangen.

(...)

Had die dikke eeltlaag invloed op de gevoeligheid van de voetzool? Die ‘gevoeligheid’ bestaat uit zenuwuiteinden in de huid die als sensoren werken. Ze reageren op druk en aanraking. De informatie die de sensoren ontvangen als de voet vervormt op de ondergrond, wordt doorgestuurd naar het brein. De hersenen kunnen je beweging dan razendsnel bijsturen, zodat je je voet bijvoorbeeld snel terugtrekt als je op een scherp steentje stapt. Met een dikke schoenzool ertussen ontvangt je lijf minder signalen over de structuur van de ondergrond, dat is bekend." Lees hier het hele artikel.

Robin Captijn: "Bij het dragen van schoenen zien we plaatselijk eelt vorming. Dit is een reactie van bescherming of een teken dat er iets mis is met je balans.

Luister naar je lichaam en geef aandacht aan je voeten!"

Tijd & plaats


25 mei - -
Thuis,